Pressemeddelse 22 juli  fra naturorganisationen 
Nepenthes        
  
v
næstformand Martin Schneekloth, 
Tlf.: 35 81 26 81 / 26 85 36 81; e-mail: ms@nepenthes.dk 

 
  Til forsiden   Til mærkesituation   Luftfoto  Wilhjelrapporten  Bilag til Fødevareudvalget 20juni  Mosen 1950
 

Umulige regler spænder ben for fornuftig naturpleje .

På Landbrugsrådets opfordring fastholder Fødevareministeren regler om mærkning af kalve, som umuliggør fornuftig brug af græsning i forbindelse med naturpleje.

Den danske natur lider alvorligt under effekterne af manglende afgræsning, og de nuværende regler for mærkning af kalve er en kæp i hjulet for brug af græsning i naturforvaltningen – det har blandt andre landmand Bertel Jensen fra Troldhede i Vestjylland erfaret (se www.naturox.dk). Alligevel fastholder Fødevareminister Mariann Fischer Boel reglerne. Det sker på Landbrugsrådets opfordring.

"Reglerne er er uacceptable og tjener kun landbrugets økonomiske interesser. Men Danmark er ikke længere et landbrugsland og dansk naturforvaltning kan ikke længere være tjent med ikke stå i skyggen af landbrugserhvervet" udtaler Martin Schneekloth, næstformand i miljøorganisationen Nepenthes.

Reglerne for mærkning af kalve siger, at alle danske kalve skal mærkes inden for 20 dage efter fødslen. I naturforvaltningen bruges der dog ofte kvæg, som går ude det meste af året og som føder deres kalve i det fri. På grund af køernes beskyttertrang over for kalvene er det ofte decideret livsfarligt at nærme sig kalvene for at øremærke dem, mens de er små.

"Hvis Fødevareministeren og Landbrugsrådet står fast på de unødvendigt stramme veterinære regler, så betyder det, at den vigtige afgræsning af vore naturområder får meget svære kår. Det betyder dyrere og dårligere naturforvaltning" siger Martin Schneekloth.

Bisonkalve er i dag undtaget fra den stramme regel om mærkning af kalve inden for 20 dage. Bisonkalvene skal blot mærkes inden for 9 måneder efter fødslen.

"Reglerne må indrettes således, at kalve fra kvægflokke der bruges til naturforvaltning også omfattes af undtagelsen. Det vil muliggøre fornuftig naturpleje ved brug af afgræsning" siger Martin Schneekloth.

Yderligere informationer fås hos :

Martin Schneekloth, næstformand for Nepenthes

Tlf. 35 81 26 81 / 26 85 36 81

E-mail: ms@nepenthes.dk

Website: www.nepenthes.dk 

Se også www.naturox.dk/ministerbrev.htm og www.naturox.dk/index.htm