Venstres debatside

Send et indlæg Til forsiden         Kandidatliste      Mødekalender         Skriv til webmaster
Debat indlæg Socialpolitik  v. Marius Andersen, Videbæk 29 sep.       Børnepasning v Anne Mette Kæseler, Videbæk, 2 okt.
Driftstil til hallerne v. Marius Andersen  16 okt.              Erhvervspolitk v. Hans Østergaard, Spjald    3 nov.
Skolestruktur!!! v. Erling Gaasdal,  5 nov.
Børnepasning Anne Mette Kæseler, byrådskandidat   for Venstre i Videbæk/Herborg


Min fornemmelse blev desværre bekræftet

  Det er vist de færreste arbejdspladser, der på så kort tid er blevet pålagt så mange nye administrative opgaver uden tilførsel af flere ressourcer  og det er desværre vores børn som bliver sorteper i dette spil!

Efter at have læst Ringkøbing Amts Dagblad fredag 21. september nærmere betegnet artiklen »Børn passes på halv kraft«, sad jeg egentlig og blev i helt dårlig humør.

Artiklen omhandlede det faktum, at pædagogerne i de danske daginstitutionerne nu er nede på kun at tilbringe halvdelen af deres arbejdsdag i selskab med børnene, fordi andre opgaver hele tiden presser sig på.

Jeg har selv været tilknyttet »børnehavelivet« igennem de sidste par år og har i den forløbne periode fornemmet, hvordan det mht. nomineringen er gået den gale vej. Personalet i de forskellige institutioner er siden 1992 blevet pålagt følgende ekstra administrative arbejdsopgaver: Ledelsesteam (souschefreform),  (decentral regnskab), virksomhedsplaner, Ny løn, medarbejderudviklingssamtaler, og som det sidste nye er der i Videbæk Kommune en omstrukturering på vej mht. større selvforvaltning og større ansvar til de forskellige institutioner.

Der er ingen tvivl om, at opgaverne er nødvendige, vigtige at få løst og en del af det pædagogiske arbejde, men tiden til at få det gjort, går fra det vigtigste i børnehaven nemlig børnene.

Jeg tror på, at langt de fleste forældre støtter denne omstrukturering af arbejdsopgaver og decentralisering af, at beslutninger tages af de mennesker, som nu engang har størst kendskab til problemerne/opgaverne, et langt stykke hen af vejen, men der hvor man taber tråden og har svært ved at acceptere tingene som forældre er, at den øgede decentralisering er foretaget, uden at der er tilført institutionerne flere ressourcer.

Jeg vil gerne kraftig understrege, at dette ikke er nogen kritik af pædagogerne, men blot en konstatering af de faktiske forhold. I takt med at arbejdsopgaverne og arbejdsmængden øges, må det være en selvfølge, at nomineringen følger med. Det, børnene i hverdagen har brug for, er nærhed og samvær, pædagoger som bare er der, uden hele tiden at have travlt med en masse praktiske og administrative gøremål. Det er tiden i børnehaven, som skaber grundlag for den fremtidige skolegang og de ressourcer, der investeres i børnenes tidlige år, vil komme mange gange igen.

Jeg var selv tilstede på det nylig overståede »budgetmøde 2002« og hørte, at der faktisk var en stigning indenfor gruppen af børn med sociale problemer og specielle behov. Jeg spurgte, om man ikke troede, der kunne være en sammenhæng mellem normeringstallene og denne stigning. Der blev svaret, at Videbæk Kommune, når vi sammenligner os med andre kommuner, faktisk ligger meget normalt endda lidt over gennemsnittet mht. normering.

Personligt synes jeg ikke, at vi skal gå så meget op i at sammenligne os med andre kommuner og landsgennemsnittet, men i stedet for interesse os for de faktiske forhold og tage udgangspunkt i vores børn, frem for at skele til en masse tal og statistikker. Jeg ved godt, dette er af stille problemet på spidsen, og alt ikke er sort og hvidt, men det giver dog stof til eftertanke i en tid, hvor man som forældre føler, at perspektivplaner og papirnusseri prioriteres højere af kommunen, end det pædagogerne virkelig er uddannet til  nemlig at være sammen med børnene.

Hvis pædagogerne i fremtiden skal klare alle disse opgaver, er det nødvendig med en højere nominering. Glem ikke, at det er vores børn, der er brikker i dette spil  ikke små papirstakke, som kan vente til i morgen!

Socialpolitik

Marius Andersen, SU – formand for Venstre i Videbæk Kommune.

  Hænder contra mursten.

”Videbæk Kommune har en velfungerende ældrepleje og  hjemmehjælp”.
Det er  udsagn vi igen og igen hører fra alle politikere i Videbæk Kommune.

Samtidig udtaler enkelte personalegrupper indenfor det sociale område , at buen er ved at blive spændt lidt rigeligt rent arbejdsmæssigt pga.  normeringsproblemer.

Hvordan løser vi dette problem i fremtiden ?

Der bliver flere og flere ældre  også i Videbæk Kommune. Fremtidens ældre kan vel groft taget deles op i to grupper: En gruppe af meget velfungerende ældre , som er vokset op i velfærds Danmark og  stiller krav ud fra denne opvækst med hensyn til pleje / omsorg / bygninger og lignende. Den anden gruppe af ældre vil for fremtiden nok være meget arbejdskrævende beboere , som vil være at finde på vore plejehjem. Altså personer med aldersrelaterede sygdomme såsom demens , alzheimer, følger efter hjerneblødninger , og mennesker i terminalstadiet ( hospice  - patienter ). Vi ved fra undersøgelser, at vi bliver ældre og ældre , så antallet af aldersrelaterede sygdomme vil stige i de kommende år.

Er Videbæk Kommune gearet til denne udfordring ?

Første gruppe af  de ældre – de velfungerende – skal have tilbudt ældreboliger evt. i nærheden af de nuværende plejehjem . Jeg ved, at kommunen er i fuld gang med at undersøge mulighederne for mere ældrebyggeri, specielt er der et stort behov for sådanne boliger i Videbæk  og Spjald.  Rent lovgivningsmæssigt bliver det nemmere for kommunen at påbegynde sådanne  byggerier i de kommende år , da kommunens egenbetaling er sat ned.
 Det er derfor vigtigt, at  kommunen kommer  i gang med byggeriet,  hvor det et muligt og så hurtigt som muligt.

  På de velbesøgte borgermøder i foråret , fremlagte kommunen planer for renovering og nybyggeri ved plejehjemmene i Spjald og Videbæk. Det er  store og flotte planer, som byrådet vil arbejde videre med i den kommende byrådsperiode.  Det drejer sig altså om renovering  og  nybygning til den gruppe af mennesker som fortrinsvis lider af de føromtalte aldersrelaterede sygdomme. Her synes jeg, at man skal tænke sig godt om – disse patienter kræver hænder og ikke mursten. Selvfølgelig skal værelser / toilet / opholdsrum / terapi og lignende være indrettet så personalet kan udføre de nødvendige plejeopgaver på forsvarlig vis, men modsat synes jeg ikke, at arbejdstilsynet lige frem skal bestemme, hvor stor ” værelserne ” skal være !

Mange af disse sygdomssvækkede beboere er fuldstændig lige glade med om værelset er 12 , 14 , eller 20 kvadratmeter og om der er køkken til hvert værelse. 

Derfor vil jeg opfordre de kommende byrådspolitikere til at tænke lidt mere

hænder fremfor mursten!  Overvej  ekstra personalenormeringer fremfor at bygge store og prangende plejehjem.

Videbæk Kommune skal også over de næste år fremstå som en god kommune med hensyn til ældrepolitik /hjemmepleje.

Hvis du er enig i disse synspunkter , så sæt kryds ved én  af kandidaterne på Venstrelisten til kommunevalget til november. Der er kandidater med megen erfaring inden for dette område og flere nye og unge folk med  nye ideer.

Jeg vil gøre mit til at præge de kommende byrådspolitikere indenfor ovenstående synspunkter.

 

Driftstilskud til 
haller

Marius Andersen, SU – formand for Venstre i Videbæk Kommune.

Kommunens driftstilskud til hallerne bør tages op til fornyet drøftelse.

Omdrejningspunktet for det frivillige foreningsarbejde  må være  klubhusene og de 4 haller i kommunen . Videbæk Kommune må fortsat sikre disse klubfaciliteter økonomisk råderum bl.a. via en mere differentieret driftstilskud hvor der tages mere hensyn til de øgede miljøafgifter , og her tænkes her specielt på de 2 haller med svømmefaciliteter.

Hallernes indtægter kan vel groft deles op i 3

1.      Lokaletilskud udbetalt efter aktiviteter  - betales af kommunen.

2.      Driftstilskud - betales af kommunen.

3.      Indtægter fra  kursus , private arrangementer og lign.

Hallerne i Videbæk Kommune er selvejende  institutioner, altså ikke kommunale haller som i mange andre kommuner. Vore haller er altså ejet af dig og mig , og der skal som i en hver anden husholdning betales renter , afdrag , skat , vedligeholdelse  og ikke mindst miljøafgifter.

Når man ser på hallernes økonomi de sidste par år , kommer især de 2 store haller ud ved større og større røde tal på bundlinien – altså det bliver vanskeligere af få driften til af hænge sammen.

Det er for mig bekymrende !!

Der gøres et stort stykke arbejde på at øge indtægterne på kursus og lign. , hvilke ofte går ud over  de normale brugere af hallerne p.g.a. aflysninger af træningstid . Så at øge indtægter af denne vej er ikke muligt.

Tilskud til lokaler er jo afhængig af aktiviteter , så at  øge indtægter denne vej er nok ikke muligt.

Derimod  håber jeg det nye byråd vil tage driftstilskuddet op til fornyet diskussion.

Udregningsmodellen ligger vel helt tilbage til begyndelsen at 1980`erne . Selvfølgelig er tilskuddet blevet  reguleret opad som alle andre områder ved hver budgetfremlæggelse  dog også nogle år fremskrevet med nul procent.

Min pointe er , at driftstilskuddet især  ikke de sidste 2 – 4 år er fulgt med tiden. Især svømmehallernes miljøafgifter er steget voldsomt såsom vandledningsafgift , elafgift , CO2 afgift o.s.v.

Derfor bør der laves en differentieret driftstilskud til de 4 haller hvor haller med svømmebad bliver tilgodeset mere end  i øjeblikket.

NB !  Burde Videbæk Kommune ikke have en person på teknisk forvaltning som kunne vejlede kommunens  institutioner  - skoler , haller og lign – med hensyn til miljøspørgsmål. Hvor kan der spares og hvor kan der søges penge til miljøforbedring ?  Kunne kommunen ikke spare penge på længere sigt ??

 

Marius Andersen   SU – formand for Venstre i Videbæk Kommune.

Erhvervspolitik. Hans Østergaard, Spjald


En aktiv erhvervspolitik.

 

Forudsætningen for vor velfærd er et velfungerende erhvervsliv.
Der skal føres en aktiv erhvervspolitik, og i samarbejde med de etablerede erhverv, erhvervs, og Borgerforeninger m.m. sikres gode muligheder for fremgang og videreudvikling af såvel nye som etablerede virksomheder. Det skal sikres at der altid er attraktive industrigrunde i udbud, og arbejdes for at fremtidige udstykninger foretages med facade til trafikerede veje. Kommunens sagsbehandling skal være hurtig og smidig, og foregå i god og konstruktiv dialog med virksomhederne. Kommunen bør forsat støtte initiativer til byfornyelse, og fastholde den store aktivitet der har været på området den seneste tid.

Attraktive boliggrunde, pasningsgaranti, gode fritidstilbud og velfungerende skoler er vigtige parametre for tilflytning af nye familier, og dermed arbejdskraft.

Skolestruktur

Erling Gaasdal ,         Tyttebærvej 26     6920 Videbæk , Kandidat for Venstre

Een overbygningsskole!

Efter at have læst avisreferatet fra vælgermødet i Vorgod ser det ud som om Karsten Sørensen, Socialdemokratiet har sat skolestrukturen på dagsordenen.

Karsten Sørensen ønsker åbenbart at der i en kommende skolestruktur kun skal være een overbygningsskole for 7.- 8.- 9. & 10 årgang i Videbæk.

Det betyder at skolerne i Troldhede, Nr. Vium, Fjelstervang, Vorgod, Herborg og Spjald skal afgive deres ældste elever til en kommende overbygningsenhed i Videbæk.

En stemme på Socialdemokratiet er første skridt til nedlæggelse af  vore lokalsamfund.

Hvem vil på sigt finde det attraktivt at bosætte sig i områder hvor skolen  er under afvikling?

Venstre går til valg på at fastholde den nuværende skolestruktur  med 8 skoler , heraf 2 overbygningsskoler.

Venstre anerkender at skolerne i lokalområderne udover at være skole, har en meget central placering i forhold til de mange forenings- og kulturaktiviteter i det enkelte område.

Skolen er selve nerven i vore lokalsamfund.

Erling Gaasdal ,    Tyttebærvej 26 , 6920 Videbæk , Kandidat for Venstre